Konjakk: Hennessy

 

Bedriften Jas Hennessy & Co ble etablert på 1700 tallet av iren Richard Hennessy for eksport av konjakk til storbritannia. James Hennessy, som var sønnen hans, øket salget og fikk forretningen til å blomstre, han greide å selge til høye priser, og oppnådde høy etterspørsel.

Richard Hennessy som arbeidet for den franske kongen på 1700 tallet var stasjonert på en øy i det franske Cognac distriktet i elven Charente. Han likte det lokale brennevinet så godt at han sendte noen tønner hjem til Irland for salg. Litt etter litt begynte han å få bestillinger tilbake til Frankrike fra folk som ønsket mer av produktet, og han forstod da at dette kunne vise seg å være god business. Det var da han og en partner bestemte seg for å etablere et konjakkhus for produksjon og eksport. Bedriften gikk bedre og bedre, og på 1800 tallet, to generasjoner senere, ble konjakkhuset, da under ledelse av Maurice Hennessy, et av de første konjakkhusene som startet med flasketapping av konjakk i stedet for å sende det i eiketønner som var den tradisjonelle forretningsmodellen..

Konjakkhuset Hennessy er også det konjakkhuset som begynte trenden med å markedsføre konjakk i flere kvaliteter basert på aldring. Dette systemet av aldersbetegnelser som ble utarbeidet av Hennessy på 1800 tallet er fortsatt benyttet den dag i dag som en standard i industrien for å differensiere alderen og kvaliteten på konjakk. Aldersbetegnelsene de innførte var følgende:

  • VS, som står for Very Special. VS er standardversjonen av Hennessy konjakk
  • VSOP som står for Very Superior Old Pale. VSOP har sitt opphav fra da den engelske kronprinsen, som senere ble kong Georg IV, la inn en bestilling på konjakk fra Hennessy. Han gav beskjed om at han ville ha konjakk som var “very superior, old pale cognac”.
  • XO som står for Extra Old. I 1870 innførte han begrepet XO, som ble en velkjent benevnelse på husets eldste konjakker. Først var denne kvaliteten tiltenkt familie og venner, men senere ble den også solgt. I utgangspunktet hadde XO ingen betydning, men etter hvert endte det opp med å bli kalt “Extra Old”.

Konjakkhuset, er fortsatt en tradisjonsrik familiebedrift som den dag i dag drives av Maurice Hennessy. Maurice er den åttende generasjonen av Hennessy siden konjakkhuset ble etablert av forfaderen Richard Hennessy. Nesten 30% av all konjakk kommer fra Hennessy, som har 42 lagerhaller drevet av Kjellermesteren Yann Fillioux, og er regnet for å ha regionens største lager av konjakk. Selskapet er regnet som den største produsenten regnet i årlig produksjon av konjakk, og er den største av “De fire store i konjakk”, sammen med Remy Martin, Martell, og Courvoisier. Noe av den lagrede Hennessy konjakken er er svært gammel konjakk som har blitt lagret siden midten av 1700 tallet da konjakkhuset ble etablert. Når konjakken slutter å utvikle seg på eikefatene tappes den over i spesielle glassbeholdere kalt demijohns, så den eldste konjakken som ligger lagret på eikefat hos Hennessy ble destillert i 1872. På grunn av det brannfarlige produktet, og de høye verdiene i produktet har Hennessy til og med sitt eget brannkorps slik at de kan unngå tap av store verdier dersom det brenner

De har også 600 hektar av druemarker som de bruker for produksjon av råvarer, men dette dekker fortsatt ikke behovet deres for råvarer, og de kjøper derfor også inn druer fra til sammen 2600 vinbønder for å dekke behovene sine. De har også 450 hektar med eikeskog som de bruker for produksjon av tønnene som er essensielle for riktig og tradisjonell lagring av konjakk.

Hennessey og Sigarer

Hennessy ble kåret som den beste konjakken for å nytes med medium sigarer, selv om den også er god sammen med lettere og mer fyldige sigarer.